Nieuwbouw districtskantoor Politie

Nieuwbouw kantoor

Werkzaamheden

Opdrachtgever
Politie Nederland

 

In de top drie belanden met een ontwerp voor de Politie Nederland na een landelijke prijsvraag: dat is een prestatie om trots op te zijn. Helaas is de keuze uiteindelijk niet gevallen op het ontwerp van KOCH maar toch tonen we met trots ons ontwerp.

 

Visie op het ontwerp

Bij een districtskantoor van de Politie hoort een robuuste maar klassieke uitstraling. De robuustheid zie je terug in het gegeven dat het ontwerp ‘op de vlucht’ is ontworpen. Dit houdt in dat de gevel per verdieping iets naar voren komt waardoor het gebouw optisch ‘op je af komt’.

 

Een gebouw dat gezag uitstraalt maar tegelijkertijd toegankelijk is. Dat samenspel zie je goed terug in de imposante gevel en de grote raampartijen. Omdat het kantoor in het Zeeuwse Middelburg komt te staan, is ook een mooie esthetische verwijzing opgenomen naar dát waar Zeeland bekend om staat: haar stranden. De structuur van het zand verschilt namelijk sterk per getij. Die verschillende structuren zijn dan ook allemaal terug te zien het type steen dat in het ontwerp is verwerkt. Ook verkleurt de steen optisch, afhankelijk van het daglicht.

 

Transformeerbaarheid van het gebouw

Een belangrijke eis vanuit de Politie Nederland was de mogelijkheid om het pand in de toekomst te benutten voor andere functies. Daar is rekening mee gehouden door de ‘gelegoliseerde’ gevel die tevens volledig recyclebaar is. Door dit systeem kan er relatief eenvoudig een uitbreiding van het pand plaatsvinden in zowel hoogte als breedte waardoor het gebouw aangepast kan worden aan die mogelijke toekomstige functie. Daarnaast is er ruimtelijk rekening gehouden met het plaatsen van bijvoorbeeld balkons in het geval het gebouw in de toekomst benut moet worden als appartementencomplex. Door de flexibiliteit van materialen en het ontwerp zijn andere functies in de toekomst goed mogelijk zoals een winkelcentrum.